Dat je met een voormalig grond- en baggerdepot iets heel innovatiefs kunt doen, bewijst de aanleg van een zonthermiepark in het Groningse Dorkwerd. Hier vormt het depot de basis voor de aanleg van het grootste zonthermiepark van Nederland. Het zonthermiepark leggen we samen met Novar en TVP Solar aan. De bouw is in volle gang en voor de zomer van 2024 moet het klaar zijn.

Middle section
De aanleg van het zonthermiepark (beelden van sept. 2023)

Een goede basis

De basis voor het zonthermiepark is gelegd door onze dochteronderneming Grondbank GMG, in de vorm van een voormalig baggerdepot. Sinds 2006 was het depot een belangrijke toepassingslocatie voor het baggerproject Winschoterdiep en voor enkele grote projecten in de stad Groningen. In 2020 is het depot afgerond. Grond en waterbodem die bij die projecten vrij kwam, zijn in het depot verwerkt.

Werken aan energie voor Groningen

Samen met Novar hebben we in 2018 samen met de provincie Groningen afspraken gemaakt over de doorontwikkeling van het depot voor de aanleg van een zonthermiepark. Het initiatief voor een zonthermiepark op het baggerdepot is ontstaan uit een warmtevraag van WarmteStad. WarmteStad is het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen dat aan bedrijven en inwoners van de stad duurzame warmte biedt. Het zonthermiepark levert straks via WarmteStad duurzame warmte aan bedrijven en inwoners van de stad Groningen. TVP Solar is de leverancier van de zonnecollectoren en zorgt samen met Novar en K3 voor de bouw van het zonthermiepark.

Grote, complexe en innovatieve projecten van de grond krijgen

Als gebiedsontwikkelaar werken we graag aan innovatieve projecten. Onze brede kennis van gebiedsontwikkeling is dan ook de basis van het succes voor de ontwikkeling van het grootste zonthermiepark van Nederland. In het geval van Dorkwerd waren wij verantwoordelijk voor het planvormingsproces en het vergunningentraject. We kunnen grote, complexe en innovatieve projecten van de grond krijgen. Dat doen we door samen met alle betrokkenen te kijken naar wat een gebied nodig heeft. Je kunt een gebied bijvoorbeeld alleen volleggen met zonnepanelen, maar beter is om te kijken hoe je functies kunt combineren.

Vivian van de Kamp (K3): “Ik ben er trots op dat wij met onze kennis en kunde op het gebied van gebiedsontwikkeling een bijdrage leveren aan dit innovatieve project. De sleutel bij alles wat we doen is integraal kijken naar wat een gebied nodig heeft. En dat samen met de samenwerkingspartners en de omgeving uitwerken tot een nieuw inrichtingsplan. Daar krijgen we energie van, in dit geval letterlijk. Het zonthermiepark is voor de zomer van 2024 gereed en daarna verwachten we de officiële opening te kunnen doen.”

Duurzame energie combineren met natuurontwikkeling

Het zonthermiepark Dorkwerd is straks het grootste zonthermiepark van Nederland. Het zonthermiepark levert een bijdrage aan duurzame warmte voor het Groningse warmtenet. Zo’n 2.600 woningen ontvangen komende jaren warmte uit dit warmtenet. Het is een belangrijk project dat gaat bijdragen aan een CO2-neutraal én aardgasvrij Groningen. Bovendien passen we het park zo goed mogelijk landschappelijk in en streven we naar een verbetering van de ecologie.   

Ruimte voor de natuur

Het totale gebied is 22 hectare groot. Daarvan wordt 12 hectare voor het zonnepark gebruikt. De overige 10 hectare is ingericht als natuurgebied. Ecologen, de imkervereniging ‘Bij-o-divers’ en bewoners hebben samen nagedacht over de ecologie in het totale gebied. Zo zie je dat je voor lokale grond die ergens anders niet meer in gebruik is een mooie toepassing kunt vinden. In Dorkwerd een ondergrond waarop duurzame energie én natuur de ruimte krijgen.