Dat je van klei bakstenen en dakpannen kunt maken, is wel bekend. En ook dat je er dijken mee kunt verzwaren. Klei is echter veelzijdig en kan voor meer dingen worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld een goede grondstof om kades mee te maken of op te hogen. In Olburgen heeft onze dochteronderneming Delgromij op vakantiepark Marina Strandbad de kade opgehoogd. Want zeg nou zelf: het is toch fantastisch om van het uitzicht te genieten op de IJssel?

Middle section
Volg de klei vanuit de Millingerwaard naar Olburgen (dronebeelden: Peter van Leeuwen)

Vakantiewoning met uitzicht op de IJssel

In Olburgen, tussen Dieren en Doesburg, vind je vakantiepark EuroParcs Marina Strandbad. Hier worden vakantiewoningen gebouwd. Om te zorgen dat je vanuit je vakantiewoning op de rivier kunt kijken, is een deel van het park opgehoogd. Zo heb je straks een fantastisch uitzicht op de IJssel. Voor de ophoging van de kade is klei gebruikt. 

Klei uit de Millingerwaard

In de Millingerwaard, vlakbij Nijmegen, hebben we in het verleden klei gewonnen. Voor de keramische industrie en het versterken van dijken. Ook maken we hiermee nieuwe natuur. Een klein deel van de gewonnen klei lag te wachten op een project in de buurt. En in Olburgen konden ze de klei goed gebruiken. De klei uit de Millingerwaard is in schepen geladen.

Images

140.000 kuub klei

Via de grote rivieren Waal, Neder-Rijn en de IJssel is de klei vervoerd naar Olburgen. In fase 1 en 2 is 100.000 kuub klei gebruikt om de kade rondom het vakantiepark op te hogen. Voor deze derde en laatste fase ging het om nog eens 40.000 kuub. Inmiddels is het werk afgerond en kan Europarcs starten met de bouw van vakantiewoningen op de verhoogde kade.

We gaan voor het mooiste resultaat

Klei winnen en brengen op de plek waar het nodig is, dat is ons vak. Met de mooiste resultaten voor mens, dier en het landschap.