Middle section

Gedeputeerde provincie Brabant brengt bezoek aan schone Koornwaard

Op dinsdag 30 oktober bracht Johan van den Hout, gedeputeerde van de provincie Brabant, een bezoek aan de Koornwaard in Empel, vlakbij Den Bosch. De Koornwaard is een van onze gebiedsontwikkelingslocaties waar wij door verondieping van de plas de natuurwaarden in en rond de plas verder ontwikkelen. De gedeputeerde liet zich informeren over de stand van zaken, en vooral over een nieuwe techniek om zwerfafval op te ruimen.

Oplossing voor zwerfafval

Aan het begin van dit jaar was de waterstand in de Maas erg hoog. De Koornwaard staat in open verbinding met de Maas. Daardoor werkt de plas als een magneet voor afval. Dit afval komt van onder andere de recreatie, boten, de industrie en de bouw. Het komt de Koornwaard in en met de veelal Zuid Westelijke wind drijft het naar de oever van de plas.

Omdat wij hier aan het werk zijn, voelen we ons ook verantwoordelijk voor het gebied. En dus hebben we iets bedacht om het zwerfafval te kunnen opruimen: een groot, drijvend scherm om het afval in te verzamelen. Doordat het afval op één plek wordt verzameld, kan het makkelijker worden opgeruimd. En dat scherm werkt. De Koornwaard ligt er schoon bij. Ook gedeputeerde Johan van der Hout is erg te spreken over deze oplossing: “Het is een mooie innovatie. Het werkt goed en wellicht is deze techniek op meer plekken toe te passen”.

Het Brabants Dagblad schreef een artikel over het bezoek van de gedeputeerde.
Omroep Brabant maakte een item over het bezoek.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het drijvende scherm of over onze werkzaamheden op de Koornwaard? Dan nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen. U kunt contact met ons opnemen via 024 348 88 00 of via info@grondbankgmg.nl. Wij vertellen u graag meer.