Wie het klompenpad 'Hiensepad' langs de Waalbandijk in Dodewaard gelopen heeft, kent misschien 't Klompenzitje wel. Het is een rustplek waar wandelaars graag neerstrijken. Mieke Laros is de winnares van de 8e editie van het Landschapsfonds Neder-Betuwe. Haar idee om 't Klompenzitje nog gezelliger en onderhoudsvrij te maken werd unaniem door de jury uitgeroepen tot het beste idee. Het plekje is aangelegd door haar buren, Nel en Johan Huibers. Onlangs werden de initiatiefnemers in het zonnetje gezet door het comité van aanbeveling van het Landschapsfonds.

Middle section

€ 10.000 euro om het idee uit te werken

De winnares Mieke Laros ontvangt € 10.000,- van het Landschapsfonds om haar idee uit te kunnen voeren. In haar inzending schreef Mieke: “We hebben sinds maart 2022 het klompenpad in Dodewaard. Onze buren op Waalbandijk 89 hebben een stukje van hun grond beschikbaar gesteld om de wandelaars lekker even te laten rusten op een tuinbankje. Nu zouden we heel graag dit plekje onderhoudsvrij en gezellig willen maken met ook duidelijk zodat het wel van Nel en Johan Huibers Waalbandijk 90A Dodewaard is. Zodat er geen afval gedumpt gaat worden. Nel en Johan zijn mensen die voor alle zieken en mensen klaar staan in de buurt. Ze zorgen ook voor verbinding onder elkaar. En ze zijn echte gevers. Ik zou het zo fijn vinden als ze eens geholpen worden en iets ontvangen.”

De komende tijd gaan we met de winnares in overleg over het vervolg en de uiteindelijke realisatie van de rustplek.

Het idee voor de gezellige rustplek scoort het hoogst

Op de foto (Mieke Laros en haar partner Patrick Heusschen, Titus Haverkamp (K3), Peter Kegelaar (gemeente Neder-Betuwe), Nel en Johan Huiberts). 

Het comité van aanbeveling heeft alle voorstellen van de editie 2022 grondig doorgenomen en beoordeeld. Hierbij is gekeken naar maatschappelijke waarde, inpasbaarheid, realiteit en de laagdrempeligheid van het eindresultaat. Het idee moet op een zo groot mogelijke doelgroep van toepassing zijn. Uit alle inzendingen scoorde het idee van Mieke Laros uit Dodewaard het hoogst op alle genoemde punten. Zij wint daarom deze 8e editie van het Landschapsfonds. Mieke Laros pleitte voor een gezellige rustplek langs het vorig jaar aangelegde klompenpad ‘Hiensepad’ in Dodewaard. Unaniem is dit idee gekozen als winnende idee.  

Erg leuk om te zien hoe populair de klompenpaden zijn. De wandelaars weten ook dit nieuwe klompenpad al goed te vinden. Geweldig om de omgeving van dit klompenpad met het Landschapsfonds nog extra invulling te geven.

Peter Kegelaar (gemeente Neder-Betuwe)

Het is fantastisch om dit soort leuke initiatieven mogelijk te kunnen maken. Het is leuk wanneer mensen kunnen meedenken over een groene invulling van hun omgeving. Dat is ook precies de gedachte achter dit Landschapsfonds.

Titus Haverkamp (K3)

Landschapsfonds Neder-Betuwe

Inwoners, organisaties en bedrijven in Neder-Betuwe kunnen jaarlijks hun ideeën indienen om de gemeente nog mooier te maken. Via het Landschapsfonds stellen wij jaarlijks een bedrag ter beschikking voor particulieren, verenigingen, stichtingen en andere initiatieven uit de omgeving van ons project de Lingemeren voor de aanleg van nieuwe landschapselementen in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een wandelpad, aanplant van bomen of recreatieve voorzieningen als bankjes en vlonders. Ook kan het ingezet worden voor educatie of beleving van ons landschap.    

Doe mee aan het Landschapsfonds 2023

Binnenkort gaat het Landschapsfonds 2023 van start. Je kunt dan jouw idee voor een mooier Neder-Betuwe indienen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus. Meer informatie vind je binnenkort op de website van de gemeente Neder-Betuwe en op deze website.