~ collega Peter van Leeuwen aan het woord ~

Dagelijks rijdt Peter van Leeuwen ons werkgebied door om allerlei metingen in het veld te doen. Waar wij werken aan projecten is het handig én noodzakelijk dat dit in kaart wordt gebracht. Peter is landmeter, autocad-tekenaar en tegenwoordig ook dronepiloot bij onze dochteronderneming Delgromij.

Middle section

Peter, wat houdt jouw werk precies in?

“Ik meet de hoeveelheden klei in. Dit is mijn hoofdtaak. Het gaat om een beginmeting en een meting op het einde. Zo weet je precies hoeveel kubieke meter klei er is gewonnen. Daarnaast doe ik weleens wat werkzaamheden voor de afdeling Gebiedsontwikkeling, en voor onze zusterondernemingen BoutenGeotron en K3Delta Zand en Grind. Dan moet je denken aan het uitzetten van kadastrale grenzen, het meten van terreinhoogtes en boringen. Ik doe dit samen met collega Michael Tolmeijer van K3Delta. Waar hij het meeste onderwater meet, doe ik dat boven land en water.”

Hoe doe je die metingen?

“Nog altijd gaat dat grotendeels met een gps-stok. Ik denk zo’n 70% van het werk. De overige 30% doe ik tegenwoordig met een drone. Dat is een perfect hulpmiddel. Maar je kunt er niet alles goed mee meten. Stel je hebt een depot dat begroeid is met struiken, dan kan dit niet meten met een drone. Die meet de oppervlakte inclusief de begroeiing. Dat geeft dus niet het goede resultaat.”

En hoe zien jouw tekenwerkzaamheden eruit?

“Ik zeg weleens dat ik een menselijke plotter ben. Zo’n grote machine waar tekeningen uit komen. Buiten meet ik alles in 3D in en in het programma autocad werk ik alles in 3D uit. Aan de hand daarvan kunnen we berekeningen maken hoe het terrein erbij ligt. Vervolgens starten we met de graafwerkzaamheden (kleiwinning) en meten dan opnieuw. Je krijgt als het ware een bak of een depot dat we opbouwen.”

'Hoe lang heb je nog werk?'

“Voor een goede meting en berekening is het wel makkelijk als het uitgegraven terreingedeelte netjes is ontgraven en er niet te veel water staat. Anders heb je geen goed beeld. Ik vraag dus vaak hoe lang de uitvoerders nog werk hebben en of er water in de put komt. Op basis van mijn ervaring kan ik dan een goede inschatting maken wanneer ik een meting kan doen. Het voordeel is ook dat ik in de regio woon. Ik rijd dus regelmatig even langs om te kijken hoe het ervoor staat. Collega’s kennen mij als iemand die zeer nauwkeurig werkt. Al heb ik wel geleerd dat het in centimeters nauwkeurig ook goed is.”

Hoe lang werk je al bij Delgromij en hoe ben je er terecht gekomen?

“Afgelopen 1 juni werkte ik alweer 15 jaar bij Delgromij. En hoe ik er terecht ben gekomen? Je gelooft het niet, maar via mijn schoonmoeder. Ik heb de opleiding landmeter gedaan en liep stage bij Van Steenis. Daar heb ik vervolgens 7 jaar gewerkt en daarna nog eens 9 jaar bij Geomega, een bedrijf dat hieruit voortkwam. We hadden veel projecten in het westen van het land. Het reizen was ik na al die jaren wel een beetje zat. Toen zag mijn schoonmoeder een vacature voor landmeter bij Delgromij in de krant. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt gehad van mijn sollicitatie.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“De vrijheid die ik heb. Ik kan zelf mijn dagindeling bepalen, als mijn werk maar klaar is. Ik vind het fijn om altijd buiten te zijn. Hele dagen op kantoor zitten is niks voor mij. Buienradar is mijn grootste vriend. Ik check regelmatig of ik die dag mijn werk uit kan voeren. Het komt bijna niet voor dat ik een hele dag niks kan doen. Relatief regent het niet zoveel, hoor.”

Dat je je werk niet kan doen in de regen betekent niet dat ik ‘schoon’ de dagen doorkom. Ik zie er na een dag buitenwerken in de grond soms uit als een beest, haha.

Peter van Leeuwen

Wat doe je graag in je vrije tijd?

“Ik heb jaren gevoetbald en ben ongeveer 16 jaar trainer geweest. Maar tegenwoordig ga ik graag met mijn vrouw ‘happen en trappen’. Oftewel een leuke fietsroute en onderweg een terrasje pakken. Films kijken vind ik leuk, vooral actiefilms en thrillers. En ik ga graag op vakantie naar de zon. We gaan vaak naar Gran Canaria. Dit jaar zit dat er niet in, want we hebben net nieuwe fietsen gekocht. Wie weet, komt er over een tijdje weer een hond in ons leven. Onze rottweiler is een paar jaar geleden overleden. We zouden wel weer graag een hond willen.”

Waar ben je trots op?

“Sowieso op mijn vrouw. En dat ik mezelf nieuwe dingen heb aangeleerd, zoals autocadtekenen. De jeugd groeit tegenwoordig op met alle nieuwe technologieën. Voor hen is het dus makkelijk. Dat ik op mijn 54e nog mee kan komen vind ik belangrijk. Het leren meten met de drone vond ik best lastig. Door er plezier in te hebben en bij te blijven door bijvoorbeeld op YouTube naar instructiefilmpjes te kijken, lukt het me nog altijd nieuwe dingen te leren.”

Wat is jouw wens voor de toekomst?

“Gezond blijven, dat vind ik het allerbelangrijkst. Negen jaar geleden ben ik flink ziek geweest. Na een revalidatie van een halfjaar kon ik weer aan de slag gaan. In die periode ben ik enorm goed bijgestaan door onze collega’s van HR. Verder hoop ik hier nog tot mijn pensioen te blijven. Ik vind het mooi om te zien dat een groot deel van de collega’s bij Delgromij hier tot hun pensioen blijft. Dat zegt wel iets over onze samenwerking.”