We zijn trots te kunnen melden dat het grootschalige natuurontwikkelingsproject Millingerwaard genomineerd is als finalist voor de European Natura 2000 Award 2024! Samen met Staatsbosbeheer en mede-uitvoerders Boskalis en Wetering hebben we het project Millingerwaard binnen het Natura 2000 gebied ‘Rijntakken’ ingezonden.

Middle section

Natura 2000 Award

Het is de zevende editie van de Natura 2000 Award waarvoor 96 projecten, verdeeld over vijf categorieën, zijn ingezonden uit 25 EU-lidstaten. Centraal staat de inspanning om de natuur in Europa te beschermen en herstellen. Denk aan instandhoudingsacties, bewustwording over soorten en leefgebieden en aandacht voor sociaaleconomische voordelen van het Natura 2000-netwerk. De European Natura 2000 Award is in het leven geroepen door de Europese Commissie. Het project Millingerwaard is genomineerd in de categorie ‘Working together for nature’.

De jury, bestaande uit een onafhankelijk panel van deskundigen, buigt zich de komende weken over de inzendingen van de 27 finalisten. Daarnaast kan het publiek een stem uitbrengen. Op 29 mei is de Natura 2000 Award Ceremony in Brussel. Dan horen we of het project Millingerwaard als winnaar uit de bus komt.

Hoe een voor Nederland uniek gebied tot stand kwam

De Millingerwaard is een uniek gebied in Nederland. Grootschalige (rivier)natuurontwikkeling is gecombineerd met hoogwaterveiligheid voor de bewoners achter de dijk en grondstoffenwinning voor de Nederlandse bouwsector. En dat in een publiek-private samenwerking tussen Staatsbosbeheer, overheden, bedrijfsleven en de omgeving. In 2022 is het werk opgeleverd.

Foto: © Fons van Bindsbergen

Onderdeel van Natura 2000 gebied ‘de Rijntakken’

De Millingerwaard is onderdeel van De Gelderse Poort, een aaneengesloten natuurgebied van 5.000 hectare groot. De Gelderse Poort is weer onderdeel van Natura 2000 gebied ‘de Rijntakken'. Dit gebied strekt zich uit langs de Waal, IJssel en de Neder-Rijn. Om deze unieke natuur te behouden, ontwikkelen en herstellen, zijn de Rijntakken aangewezen als Natura 2000 gebied.

400 hectare riviernatuur

De Millingerwaard vormt een groot, aaneengesloten riviernatuursysteem. Mede dankzij delfstoffenwinning (zand, grind en klei) voor de bouwsector is het gebied getransformeerd van een intensief agrarisch land naar maar liefst 400 hectare dynamische riviernatuur. In de Millingerwaard vind je nu ooibossen, moerassen, kruidenrijke graslanden, plassen en rivierduinen. Hoogwater brengt en neemt zaden en zand het hele riviersysteem in. Grote grazers als gallowayrunderen en konikpaarden helpen het gebied open te houden. Zij zorgen voor een variatie in de begroeiing.

Natuur en recreatie gaan hand in hand in de Millingerwaard

Door de nieuwe inrichting met gegraven, ondiepe nevengeulen krijgt de specifieke dynamische riviernatuur alle ruimte om zich verder te ontwikkelen. Bijzondere planten- en diersoorten van stromende rivieren zijn terug van weggeweest. Van wolfsmelkpijlstaart tot otter, van slanke mantelanjer tot grindwolfspin en de raaf. De natuur in de Millingerwaard ontwikkelt zich in een snel tempo. Het gebied heeft dan ook een rijke biodiversiteit. Met een beetje geluk kun je tijdens een bezoek bevers, reeën en zeearenden waarnemen.

De Millingerwaard is ook een gebied waar recreanten graag komen genieten. Én een gebied dat hoogwaterveiligheid geeft. Bij recente hoogwaters heeft de Millingerwaard zijn dienst bewezen, belangrijk in een deltaland als Nederland. De verbinding van de verschillende functies én met de omgeving heeft gezorgd voor een toekomstbestendig gebied.

Daar doen we het voor. Aan dit soort projecten werken we graag. Je kunt het zien als het creëren van een sieraad in het landschap. De Millingerwaard is daarvan een prachtig voorbeeld.

Meer dan 3.000 planten- en diersoorten

In 2022 zijn een jaar lang planten- en diersoorten geteld in de Gelderse Poort, waar de Millingerwaard onderdeel van uitmaakt. Uiteindelijk zijn er meer dan 6.000 soorten geregistreerd, waaronder meer dan de helft van het aantal soorten (ook) in de Millingerwaard werd waargenomen. Zie ook www.soortenjaargeldersepoort.nl.

Breng jouw stem uit voor 25 april!

Voor de publieksprijs kun je jouw stem uitbrengen op één van de 27 finalisten. We zijn je enorm dankbaar als je kiest voor onze inzending van de Millingerwaard. Maar stem vooral op jouw favoriet! Daarmee geef je de instandhouding van de Europese natuur een stem. Dat is het allerbelangrijkst!