Middle section

Op maandag 17 juni waren we te gast bij Stichting Fabrikaat in Oosterhout (Nijmegen-Noord). Daar schoven we aan voor het ‘Terra_story diner’; een diner waarbij we letterlijk en figuurlijk proefden van de rivierklei uit Nijmegen en omstreken.

Stichting Fabrikaat

Stichting Fabrikaat organiseert projecten op het gebied van beeldende kunst en ontwerp. Op locaties die in verandering zijn organiseren ze programma’s om het publiek te verbinden aan hun specifieke omgeving en aan elkaar. Ze laten innovatieve ideeën zien, gerelateerd aan maatschappelijke vraagstukken rondom gebiedsontwikkeling, cultuur, duurzaamheid en leefbaarheid.

TERRA_TORY

In het project TERRA_TORY heeft Fabrikaat de Nijmeegse bodem centraal gesteld. Het doel van TERRA_TORY is om verbinding te creëren tussen de bewoners, hun veranderende omgeving en het erfgoed van het rivierenlandschap. Internationale ontwerpers experimenteren met de rivierkleibodem van Nijmegen-Noord en gebieden daaromheen. Iedere kunstenaar benadert de klei op een andere, verrassende manier en gebruikt de eigenschappen van de klei op een andere manier.

Het is een fantastisch initiatief dat een mooie inkijk geeft in de wereld van klei. Het is met recht ‘een ode aan de bodem’, want deze vierkante meters doen zoveel meer dan we met het blote oog kunnen zien. De bodem biedt een leefomgeving voor flora en fauna, archiveert onze geschiedenis en biedt ons bescherming.

Klei uit de Bemmelse Waard
Stichting Fabrikaat vroeg ons een paar maanden geleden of wij klei uit de Bemmelse Waard zouden kunnen leveren, en dat deden we uiteraard met veel plezier. Maandag 17 juni kregen we een inkijkje in de experimenten die er met de klei worden gedaan. En we waren blij verrast met wat we zagen. De resultaten gaan alle kanten op: van eetbare klei tot disposables, zeep uit de Bemmelse waard en Japans keramiek van klei uit de Oosterhoutse Waard.

Terra_story diner

In de tuin van het Art Laboratorium van de stichting aan de Oosterhoutse Dijk in Nijmegen kregen we een heerlijk vijfgangendiner voorgeschoteld. Daarbij aten we van servies gemaakt van onder andere de klei uit de Bemmelse Waard. Ook kregen we een rondleiding door het laboratorium en het ‘kleiarchief’ dat aangelegd wordt. Tijdens het diner lichtte Billie van Katwijk, een van de ontwerpers, haar experiment toe. Je leest meer over haar project op de website van de stichting Fabrikaat via de link hieronder.

Wij kijken terug op een geweldige avond. Via de link hieronder vindt u meer informatie over Stichting Fabrikaat en kunt u zich aanmelden voor het Terra_story diner van 3 juli.

Images