~ Collega Tom Kluitman aan het woord ~

Op de ICT-afdeling is het nooit stilstaan. Met ruim 200 collega’s die afhankelijk zijn van computers en telefonie zijn rustige momenten zeldzaam. Collega Tom Kluitman werkt vanaf 1996 bij K3 en heeft de ICT-afdeling opgebouwd. Trots als een pauw is hij op het werk dat hij samen met het team iedere dag weer neerzet. “Het geeft veel voldoening als je collega’s op weg kunt helpen, maar het kan altijd beter. Hier werken we hard aan.”

Middle section

Tom, hoe zou je jouw functie omschrijven?

“Dat is best lastig te duiden. Officieel is het Hoofd ICT. Eigenlijk valt daar van alles onder. Het laat zich het best omschrijven als een projectmanager. Doordat ik de processen en het bedrijf door en door ken, past deze rol mij goed. Ik ben verantwoordelijk voor de kantoorautomatisering. De functie is zo een beetje gegroeid in de periode dat ik bij K3 werk. Zo begon ik op de administratie. Door de behoefte aan een computernetwerk en mijn interesse in ICT ben ik erin gerold. Maar wat ik doe, loopt uiteen tot het regelen van een SIM-kaart voor de pc van een zandzuiger tot het bedenken, uitrollen en inregelen van een pasjessysteem voor een weegbrug op een zandwininstallatie. Daarnaast denk ik graag mee met de strategie en het beleid voor onze afdeling.”

“Toen ik begon, was er geen ICT-afdeling”

“In 1996 startte ik op de administratie. We zaten toen met vier collega’s op kantoor. Er was geen ICT-afdeling. Door mijn interesse in ICT ben ik er op die manier ingerold. Ik weet nog goed dat de eerste netwerkserver kwam. K3 groeide en er was behoefte aan een goed computernetwerk. Hiervoor hebben we externe hulp ingeroepen van Eshgro (voorheen Diabolo). Inmiddels werken we alweer zo’n 20 jaar prettig samen. Ze helpen ons bij complexere vraagstukken. Eerst deed ik het ICT-werk erbij, naast mijn baan op de administratie. Later werd ICT een fulltime baan. Ik deed dat alleen, maar al snel kwamen er ICT-collega’s bij ter ondersteuning. De techniek is in die ruim 25 jaar ontzettend hard gegaan. Verder is er niet veel veranderd, behalve dat ik in mijn rol collega’s aanstuur en de organisatie enorm gegroeid is.”

Hoe ben je bij K3 terecht gekomen?

“Ik ben begonnen via het uitzendbureau. Een half jaar later kwam ik in dienst bij K3. Vanaf het begin was er een goede klik. Mijn basisopleiding is MEAO/MBA. Ik was altijd al wel bezig met ICT, en heb ook een ICT-opleiding gevolgd. Voordat ik bij K3 aan de slag ging heb ik in een magazijn gewerkt. Ook heb ik bij de Welkoop en in de thuiszorg gewerkt. Ik heb er zelfs een tijdje aan gedacht om een eigen Welkoop via een franchiseconstructie te starten, maar het risico dat je daarmee neemt, vond ik te groot.”

Hoe is het ICT-team veranderd de laatste jaren?

“Ik startte dus alleen, bijna uit het niks. Later was er 1 a 2 dagen in de week iemand van Eshgro bij ons om ons netwerk te verbeteren en systeembeheer zaken op te lossen. Mijn rol was vooral dingen uitzoeken en voorbereiden. Het was dus best pionieren in die tijd. ICT groeide uit tot een fulltime baan. Mijn werk voor Finance heb ik overgedragen aan andere collega’s. Later kwam er een servicedeskmedewerker en applicatiemedewerker bij. Heel fijn, want zo kan ik me meer focussen op inhoudelijke taken. Collega’s Yvonne, Hans, Jelte, Dwane en Wiljo maken het team compleet. Dat gaat heel goed. Toch vind ik dat we nog wel eens achter de feiten aanlopen. We doen het goed, maar als je collega’s nog beter wil helpen is het goed om het aan de voorkant nog beter te begeleiden. Ik merk dat we nog wel eens worden opgeslokt door de waan van de dag. Dat zijn voor ons leermomenten. Dan denk ik: laten we nog scherper zijn op het doorvragen: is het nu op te lossen of kan het wachten?”

Wat is het leukste project waar je aan hebt gewerkt?

“Goede vraag! Ik denk het project op de zandwinlocatie Lingemeren. Hier hadden we een mooie uitdaging met een weegbrug. Het idee was om met kentekenpasjes te gaan werken, zodat al het vrachtverkeer dat zand komt laden automatisch wordt gewogen. Dat scheelt handmatig werk en de chauffeur kan direct weer door. Dit pasjessysteem is er gekomen en werkt hartstikke goed. Alleen op de dag van de implementatie was het wel even zweten. Het duurde allemaal wat langer dan we hadden ingeschat. Er stond een file met vrachtwagens vanaf de A15. Even hectisch dus. Dan moet je wel stressbestendig zijn. Als dat dan lukt, geeft dat wel een trots gevoel. Sowieso krijg je voldoening als je iemand verder kun helpen, met welke vraag op ICT-gebied ze ook bij je langskomen.”

K3 for Life

Deze zomer deed K3 met een team van 13 renners mee aan de Tour for Life. Een sportief avontuur waarbij je in 8 dagen tijd 1.300 kilometer en 19.000 hoogtemeters aflegt van Italië naar Nederland. Ruim € 57.000,- aan sponsorgeld werd er opgehaald door het team. Dit bedrag is volledig ten goede gekomen aan het Daniel den Hoed Fonds dat onderzoek doet naar kanker. Tom was de eerste die zich aanmeldde.

“Een superervaring met de Tour for Life”

“Toen ik hoorde dat er een idee was om bij K3 met een team mee te doen aan de Tour for Life heb ik me direct aangemeld. Ik fiets altijd al graag, maar een 8-daagse tocht had ik nog nooit gedaan. Het was mooi om te zien dat we als team samen de voorbereidingen deden. Tijdens de Tour for Life hebben we dag en nacht samen opgetrokken en elkaar op de moeilijke momenten er doorheen gesleept. Het is leuk om collega’s op een andere manier te leren kennen. De samenwerking was al goed, maar is nog hechter geworden. Later in de week heb ik ook met mensen uit andere teams en individuele renners gefietst. Heel waardevol om alle verhalen te horen. Het was een superervaring. Ik zou het zo nog een keer doen. Ik heb trouwens nog nooit zoveel gefietst in een jaar. Op 521 kilometer na zit ik aan de 10.000 kilometer.”

Images

Wat doe je nog meer graag naast fietsen?

“Van alles, ik zit niet graag stil. Ik mountainbike graag, maar ik ben ook actief in de muziek. Iedere maandagavond repeteren we. En ik ben voorzitter van de muziekvereniging. Mijn twee neefjes van 11 en 9 jaar zitten er ook bij. Daar ben ik ontzettend trots op. Verder ben ik lid van de triatlonvereniging en houd ik van sporten in de breedste zin van het woord. In februari wil ik meedoen aan de alternatieve 11-stedentocht: 200 kilometer schaatsen op de Weissensee. Daar zie ik wel tegenop, omdat het lijkt alsof ik het nog niet helemaal onder de knie heb. Ik train op de schaatsbaan in Deventer, en onlangs op natuurijs in Groesen. Dit doe ik ook om eens uit de standaard bubbel te stappen. Deze winter ga ik in januari dus een keertje niet skiën, maar staat deze schaatstocht op de planning.”

Wat maakt het werken bij K3 zo leuk?

I-Lent

“Wat mij trekt, is het familiegevoel. Het is een familiebedrijf en daarmee voel ik me verbonden. Ik heb het zien groeien. Door deze groei, de uitbreiding van het aantal ondernemingen bij de K3 organisatie, zie je tijdelijke cultuurverschillen. Het is voor mij een doel om eraan te werken om samen één K3 te zijn. Dat maakt het zo interessant. Verder ben ik geïnteresseerd in alle facetten binnen K3: van de installaties tot aan de diverse projecten. Bij het project i-Lent heb ik een keer uitleg gegeven aan geïnteresseerden. Ik haal ook graag informatie op: hoe gaat het bij de projecten? Ik ben geïnteresseerd in het totaalplaatje. Dat maakt het werken hier zo leuk.”

Foto: project i-Lent in uitvoering.

Wat is je wens voor de toekomst?

“Het belangrijkste is om gezond te blijven, dat geldt voor iedereen. Dat we met zijn allen leuk bij K3 blijven werken en het voorspoedig blijft gaan. En dat we als ICT alle afdelingen en collega’s naar wens kunnen ondersteunen.”