Wat is er leuker dan met je klas naar buiten te gaan? En met je handen bezig te zijn? Dat deden 75 leerlingen van basisscholen De Tichelaar en De Vonkenmorgen uit Gendt. Dinsdag 16 en woensdag 17 mei brachten zij een bezoek aan onze zandwinning en aan steenfabriek De Zandberg in de Gendtse Waard.

Middle section

De ochtend startte op school met een presentatie van Heleen en Fons van ontwerpbureau Van Bindsbergen Visser over wat er in de grond zit. En bovenal hoe het er gekomen is en wat je er vervolgens mee kunt doen. Na de presentatie fietsten de leerlingen naar de Gendtse Waard om het echte werk te zien.

De reis van een zandkorrel

Op het installatieterrein van de zandwinning kregen de kinderen een rondleiding en klommen zij bovenop de installatie. Het is even een klim, maar dan heb je wel een fantastisch uitzicht op de Gendtse Waard en de Waal. Tijdens de quiz werden de leerlingen uitgedaagd na te denken over zand. Want hoeveel zand gaat er in een schip? En hoe lang duurt de reis van een zandkorrel vanuit de werklocatie van de zandzuiger totdat diezelfde zandkorrel in het schip ligt? Ook zeefden de leerlingen hun eigen zand en grind.

Images

Van klei tot baksteen en dakpan

Bij de steenfabriek De Zandberg van Rodruza maakten de kinderen stenen van klei uit de omgeving. Dat is nog best een precies werkje. Zo zie je dat je met klei uit de uiterwaarden, dat een natuurlijk product is dat door de rivier is afgezet, een hele woning kunt bouwen. Want met klei maak je onder andere dakpannen en bakstenen.

Het scholenproject organiseerden wij met veel plezier samen met Rodruza en Heleen en Fons van ontwerpbureau Van Bindsbergen Visser.

Riviernatuur

De Gendtse Waard is onderdeel van natuurgebied de Gelderse Poort. In het westelijk deel van de uiterwaard de Gendtse Waard werken we samen met Staatsbosbeheer, steenfabriek De Zandberg (Rodruza) en in nauwe afstemming met Stichting Lingewaard Natuurlijk aan een 220 hectare groot natuurgebied. De winning van zand en grind maakt deze ontwikkeling mogelijk.