Natuurgebied de Marspolder is ontstaan door zand- en grindwinning en is inmiddels een fraai natuurgebied.

Content Paragraphs

Voordat wij in 1995 betrokken raakten bij het project vlakbij Lienden in de Betuwe, bestond er bij de omwonenden weerstand tegen de toenmalige zandwinning in het gebied. Samen met stichting Het Geldersch Landschap en de omwonenden is een nieuw inrichtingsplan getekend. Constructieve samenwerking, transparantie en creativiteit hebben hier geleid tot een mooi proces en een mooi eindresultaat. Het gebied is in 2003 opgeleverd en wordt nu beheerd door het Geldersch Landschap.
 

Een prachtig natuurgebied

Door de zandwinning is de Marspolder nu een waterrijk natuurgebied dat zich kenmerkt door kilometers oeverlengte door de eilanden die zijn aangelegd. Al tijdens de winning zijn de oevers aangeplant, waardoor er bij de overdracht in 2003 een prachtig natuurgebied overging naar beheerder Geldersch Landschap.

Tegenwoordig staat De Marspolder in de wijde omgeving bekend om de aantrekkingskracht voor bijzondere vogelsoorten. Er zijn al diverse soorten van de Rode lijst waargenomen. Kenmerkend voor het proces is het kunstwerk van drie zwanen aan een paal van grind, gemaakt door kunstenaar Jos van Doorn. De zwanen staan symbool voor achtereenvolgens de aanvankelijke weerstand, de uitvoeringsperiode en de feestelijke oplevering.

Boswachter Jan van den Bosch over rietontwikkeling in de Marspolder. Meer filmpjes zien? Klik bovenaan deze pagina op 'beleef gebied'.
Images
Meer weten?
Paragraphs

Hans Hooijer

Senior projectleider

Title
Partner in dit project
Organisations