Keent

Keent
Content Paragraphs

Keent, een verzameling tussen de dijken gelegen boerderijen en woonhuizen, is met 72 inwoners de kleinste kern van de voormalige gemeente Ravenstein. Keent valt sinds 23 juli 1957 onder de gemeente Ravenstein. Daarvoor was Keent onderdeel van de gemeente Overasselt. De overgang naar Ravenstein was het gevolg van de Maaskanalisatie in de periode 1927-1937.

Het initiatief
Om natuurontwikkeling en rivierverruiming in de Keentse uiterwaard te realiseren, hebben DLG en Rijkswaterstaat de handen ineen geslagen. Dit initiatief leidde tot een prachtig plan. Inmiddels is er een nieuwe brug aangelegd waardoor het eiland tijdens hoogwater beter bereikbaar is geworden. De Oude Maasarm rond het eiland Keent is door K3Delta over vier kilometer uitgegraven. Hiermee krijgt de Maas na tachtig jaar haar oorspronkelijke loop weer terug. Dit vergroot de veiligheid van de bewoners achter de dijken. Bovendien ontstaat in Keent een riviergebonden natuurgebied van grote landschappelijke waarde. Aansluitend wordt de rest van de circa 400 hectare Keentse Uiterwaard aangepakt.

Met de bovengrond die vrijkomt bij de werkzaamheden en niet geschikt is voor bouwgrondstof, wordt een nieuw te graven plas gedempt. Na afloop gaat het Brabants Landschap het gebied beheren. De eerste grazers hebben hun draai in het gebied al gevonden.

Uitvoering
Hoewel K3Delta niet betrokken is geweest bij de projectvoorbereiding en inschrijving, hebben wij in de uitvoering een belangrijke bijdrage geleverd. K3Delta verwerkte de vrijgekomen grondstoffen en creëerde daarnaast de juiste voorwaarden voor hoogwaardige natuurontwikkeling.  

Images
Keent
Placeholder image
Keent