

De Neswaarden: ruimte voor riviernatuur door kleiwinning
Samen met Staatsbosbeheer en de gemeente Zaltbommel werken we aan het verbeteren van de natuurwaarden in natuur- en recreatiegebied De Neswaarden in het Gelderse Aalst. Door op een zorgvuldige manier een deel van de kleilaag af te graven, ontstaat ruimte voor riviernatuur en kan het gebied zich natuurlijk ontwikkelen. Onlangs zijn we gestart in het noordwestelijke deel van het gebied.
Ruimte voor riviernatuur
Eind 2024 is het werk in het zuidoostelijk deel van het gebied afgerond. Hier is een getijdenbekken aangelegd, dat ervoor zorgt dat het water van de Afgedamde Maas met hogere en lagere standen beter doorstroomt. Zo ontstaat een dynamisch leefgebied voor planten en dieren, en wordt tegelijkertijd de waterkwaliteit in het dorp Aalst verbeterd.
Vervolg van het werk

Na de afronding van het zuidoostelijk deel zijn we een paar weken geleden gestart aan de noordwestzijde van De Neswaarden. Uiteraard is vooraf gecontroleerd of het werkterrein vrij is van broedvogels. De laadvoorziening voor de klei is daarom verlegd naar de noordzijde.
Kleiwinning als drager voor natuurontwikkeling

De herinrichting van De Neswaarden wordt mogelijk gemaakt door kleiwinning. De afgegraven klei gaat per schip naar steenfabrieken in de regio, waar het wordt gebruikt voor bakstenen en dakpannen. Op verzoek van de omgeving vindt dit transport volledig over water plaats, om verkeersdruk op de Maasdijk te vermijden.
“Het is mooi werk hier in De Neswaarden,” vertelt uitvoerder Dennis Sneepels van Delgromij. “De gewonnen klei gaat direct het schip in, klaar voor gebruik bij de steenfabriek. Goed voor de natuur én voor duurzame bouwmaterialen.”
Uitvoering in fases
Het totale project voeren we in een periode van zeven tot tien jaar uit. Daarbij werken we in verschillende ‘uitvoeringscampagnes’, en werken we zoveel mogelijk in een beperkt gebied per keer. We werken dus niet continu in het gebied. Tijdens het recreatieseizoen (15 mei tot 1 september) worden er in ieder geval geen werkzaamheden uitgevoerd, zodat bezoekers volop kunnen blijven genieten van het gebied.