Ruim 50 geïnteresseerden kwamen op donderdag 10 november naar de informatiebijeenkomst over een plan voor natuureilanden die we willen toevoegen aan onze gebiedsontwikkeling Lingemeren in Echteld. Het plan bestaat uit nieuwe natuur en water met daarin eilandjes met volledig zelfvoorzienende natuurhuisjes. Samen met het verder verbeteren van de wandelmogelijkheden in het gebied vervangt dit plan het eerdere plan voor de Lingepolder; drijvende eilanden met een drijvend wandelpad.

Middle section

De Natuureilanden

Een aantal jaar geleden was het plan dat in de zuidwesthoek van wat nu de Blauwe Kampse plas is, het nationaal tenniscentrum van de KNLTB zou komen. De gronden, met een oppervlakte van ongeveer 12 hectare, zijn nu in gebruik voor de landbouw maar hebben in het bestemmingsplan van de gemeente Buren de bestemming ‘sport’ met de bijbehorende hallen en kantoren.

Samen met de gemeente zijn wij van mening dat dit niet meer passend is. De bestemming wordt dan ook gewijzigd en in de afgelopen periode bedachten wij samen met het bedrijf Cabiner een natuur-/recreatieconcept voor dit deelgebied: ‘de Natuureilanden’.

Eilandjes met zelfvoorzienende huisjes

Op 10 november informeerden we omwonenden en andere geïnteresseerden over het plan voor de Natuureilanden. Dit plan bestaat uit nieuwe natuur en water met daarin eilandjes met volledig zelfvoorzienende natuurhuisjes op ieder een eigen eiland. De eilandjes zijn alleen per kano te bereiken en kennen verder geen voorzieningen. De nieuwe natuur bestaat uit een voedselbos en inheemse bomen en struiken die het voormalige boerenbedrijf omtoveren in een prachtig natuurgebied. Voor gasten die fysiek niet met de kano naar het eilandje kunnen varen, worden er ook langs de oever van de plas enkele natuurhuisjes geplaatst. Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. Meer over de invulling van het plan voor de natuureilanden lees je in de nieuwsbrief die je via de button kunt lezen. Of bekijk de impressie van de Natuureilanden in de video hieronder.

Wijziging plannen Lingepolder

Om een rondje te kunnen wandelen om het Lingemeer is in 2018 het plan ‘Lingepolder’ bedacht; een drijvende dijk met wandelpad over het water met daarbij een drijvend zonnepark. Het drijvende zonnepark is inmiddels gerealiseerd, maar de drijvende dijk ligt er nog niet. In de afgelopen periode hebben we hier met diverse omwonenden over gesproken. In de verschillende gesprekken kwam de behoefte aan rust in het gebied sterk naar voren. We zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het voor de rust en voor de natuur beter is om te investeren in extra natuur en in extra wandel- en struinmogelijkheden langs de oevers van de plassen. De drijvende, betonnen eilanden op het water laten we dan achterwege.

Nieuwe ommetjes, brug en vogelkijkhut

Naast het plan voor de Natuureilanden, dat we de komende tijd nog verder gaan uitwerken, willen we de wandelmogelijkheden in het gebied voor omwonenden verder verbeteren. Daar gaan we de komende winterperiode al mee starten. Dan gaan we de bestaande wandelroutes opknappen en worden er extra ommetjes aangelegd aan zowel de noord- als de zuidkant van de Lingemeren. Door het aanbrengen van een houten wandelbrug over de Linge wordt het landgoed beter bij de wandelmogelijkheden voor het park Lingemeer betrokken. Tegenover het landgoed wordt een nieuwe wandelroute naast het installatieterrein aangelegd en halverwege deze route wordt aan de oever van de plas een vogelkijkhut geplaatst. Dit gaat een mooi rust- en uitkijkpunt worden waar genoten kan worden van de vele vogelsoorten die inmiddels in het gebied voorkomen.

Over de Lingemeren

Het gebied dat nu Lingemeren is, was ooit voornamelijk landbouwgrond met een naastgelegen camping. Dit gebied vormen wij sinds 2014 om in een gebied dat meer en meer een belevenis vormt voor de omgeving met natuurgebieden, wandelpaden, een landgoed, wonen aan het water en duurzame energie-initiatieven waar iedereen van kan profiteren. De zandwinning in het gebied is de drager van de ontwikkeling van de Lingemeren.

Meer weten over de Lingemeren? Klik op de button hieronder.