Als je kinderen mee laat denken over natuurbeleving, weet je zeker dat er leuke ideeën ontstaan. Het was dan ook een gezellige en creatieve ochtend in Nijmegen met leerlingen van basisschool ’t Bijenveld uit Leuth.

Foto's in dit bericht: © Sandor Verkaart 

Middle section

Samen met ARK Rewilding Nederland zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor een gebiedsontwikkeling in de Ooijse Graaf, ten oosten van Nijmegen. De wens is om het gebied te herinrichten om verdroging van het gebied tegen te gaan en de Ooijse Graaf ook beter beleefbaar te maken. Leerlingen van basisschool ’t Bijenveld helpen ons daar alvast een handje bij.

23 ideeën voor een vogelkijkhut

In de Ooijse Graaf krijgt de natuur straks de ruimte. En dat gaat ongetwijfeld vogels aantrekken. Daarom krijgt de ‘nieuwe’ Ooijse Graaf ook een vogelkijkhut. Studio Bouwketel uit Nijmegen gaat de vogelkijkhut in opdracht van ons ontwikkelen. 23 leerlingen in totaal gingen aan de slag met een idee. Dat leverde dus 23 ontwerpen op.

Natuurlijke materialen en kleuren

De kinderen hebben vorig schooljaar al les gehad in ontwerpen en bouwtekeningen maken. In de Bouwketel werden zij gisteren meegenomen in het proces van idee naar ontwerp. Na alle theorie zijn ze blij dat ze aan hun model mogen werken. Het valt op dat kinderen goed kijken naar het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Ze willen dat de vogels niet schrikken van mensen. Als de dag vordert komen ronde ramen, hoge trappen, tunnels, hoge palen en onderwaterschermen tevoorschijn. Het wordt nog een hele uitdaging voor het team van de Bouwketel om hun expertise te evenaren.

Foto: © ARK Rewilding

Natuurmeester zorgt voor enthousiasme

Het enthousiasme voor de natuur hebben de leerlingen niet van een vreemde. Hun natuurmeester, Sandor Verkaart, heeft als missie om natuur in het hart van elk kind te krijgen. Dat doet hij onder andere door de kinderen mee de natuur in te nemen. Met glunderende oogjes vertellen ze over de lessen: ‘Ik heb een winterkoninkje vastgehouden toen we op bezoek waren bij vogelonderzoekers’. ‘Ik heb de ijsvogel gezien!’.

Natuurontwikkeling in Ooijse Graaf

De Ooijse Graaf is een gebied dat steeds droger wordt. Daarvan hebben planten en dieren steeds meer last. Samen met ARK gaan we 38 hectare aan natuur ontwikkelen, met speciale aandacht voor de ontwikkeling van rietmoeras. Daarbij willen we ook meer water vasthouden en de Ooijse Graaf bovendien beter beleefbaar te maken door het aanleggen van wandelroutes. Het uiteindelijke doel is een gebied waarin natuur, wandelen en landbouw hand in hand gaan. En waar we met de herinrichting rekening houden met het veranderende klimaat (klimaatadaptatie). De tijdelijke winning van zand is de drager van deze ontwikkeling van de Ooijse Graaf. 

Sfeertekening: © Jeroen Helmer