Kom op zaterdag 14 mei naar de uiterwaarden tussen Demen en Dieden! Dan organiseert Natuurmonumenten met de samenwerkingspartners Wetering, Rodruza, Rijkswaterstaat en met ons een open middag over de herinrichting die onlangs van start is gegaan in dit gebied. Je bent van harte welkom tussen 13.00 en 16.00 uur. 

Middle section

Op naar een natuurlijke Maas!

De afgelopen jaren zijn de voorbereidingen getroffen voor een natuurlijke inrichting van de uiterwaarden tussen Demen en Dieden. Na een zorgvuldige, jarenlange voorbereiding is de schop onlangs de grond in gegaan. In het gebied tussen Demen en Dieden creëren we de komende jaren nieuwe natuur én werken we tegelijkertijd gewerkt aan hoogwaterveiligheid. Dat wordt gedaan door middel van het afgraven van een deel van kleilaag. Door de herinrichting komt er weer ondiep water en meer variatie in het landschap. Zo wordt de biodiversiteit versterkt en de ecologische waterkwaliteit van de Maas verbeterd. Bovendien verkleint het de kans op overstromingen, wordt de rivier beter zichtbaar en is de natuur beter te beleven. De klei die wordt afgegraven, wordt vervoerd naar steenfabrieken die er bakstenen van maken. 

Foto: © Rijkswaterstaat - J. van Houdt

Kom meer te weten over het werk, en over het gebied

Op zaterdag 14 mei ben je van harte welkom voor diverse leuke activiteiten tussen 13.00 en 16.00 uur bij de Diedensche Uiterdijk ter hoogte van Maasdijk 81 te Dieden. De betrokken partijen vertellen over het werk en de doelen die daarmee gerealiseerd worden. Daarbij is er de mogelijkheid om met medewerkers van de partijen een excursie door het gebied te maken. Ook is er een archeoloog aanwezig die onderzoek heeft gedaan in het gebied en je alles over de historie kan vertellen. Ook voor kinderen is er genoeg te doen en te ontdekken. Stoer je eigen stenen maken van klei, leren over de bever, en lekker kleuren. Uiteraard wordt er ook gezorgd voor wat lekkers te eten en te drinken. Vergeet niet stevig schoeisel aan te trekken!   

Programma 

  • 13.00 uur: Start van de open middag 
  • 13.40 uur: Start eerste excursie  
  • 15.00 uur: Start tweede excursie

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Lianne Schröder van Natuurmonumenten via l.schroder@natuurmonumenten.nl of via 06 25 32 50 92.