"Wat gebeurt er allemaal in de Gendtse Waard?" En "hoe ziet dit gebied er straks uit?" Het is een greep uit de vele vragen en onderwerpen die tijdens de open middag op zaterdag 1 oktober voorbij kwamen. 

Middle section

Bijna 200 bezoekers

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseerden we samen met steenfabriek De Zandberg (Rodruza), Staatsbosbeheer en Lingewaard Natuurlijk een open middag in de Gendtse Waard. In dit gebied combineren we het winnen van grondstoffen als zand en klei met de ontwikkeling van natuur in natuurgebied De Gelderse Poort. Tijdens de open middag lieten de betrokken partijen zien hoe dit in zijn werk gaat. Bijna 200 geïnteresseerden namen deze middag een kijkje. 

Van alles te zien en te doen

Bezoekers kwamen soms ogen en oren tekort tijdens de open middag. Onze collega's verzorgden rondleidingen op het installatieterrein van de zandwinning. Daarbij werd ook de klasseerinstallatie beklommen. Het is even een klim, maar dan heb je wel een fantastisch uitzicht! Maar dat was zeker niet het enige. Bezoekers konden mee op excursie het gebied in met Staatsbosbeheer en Lingewaard Natuurlijk. Daar kwamen zij alles te weten over de dynamische riviernatuur en biodiversiteit in de Gendtse Waard. Ook konden bezoekers stenen maken en informatie krijgen over het project, grondstoffenwinning en archeologie. Benieuwd wat bezoekers ervan vonden? De Gelderlander schreef er een leuk artikel over. 

Zandwinning en ontwikkeling in de Gendtse Waard

In het gebied wordt de komende jaren zorgvuldig gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw natuurgebied. Zand- en kleiwinning maakt deze ontwikkeling mogelijk. Door de herinrichting komt er meer variatie in het landschap. Denk aan het ontwikkelen van onder andere nieuw wateroppervlak met natuurvriendelijke oevers en ruige graslanden en bos. Hierdoor verbetert de biodiversiteit.

Images

Foto vlinder: © Han Steijntjes