Afgelopen zaterdag ontvingen wij 14 enthousiaste IVN Oost-Veluwezoom leden voor een excursie door ons project in de Havikerwaard-Zuid. Wat een geluk hadden wij met het zonnige weer.

Middle section

Via de oevers naar het drijvende zonnepark

De excursie begon, onder het genot van een lekkere versnapering, met uitleg over de achtergrond van de gebiedsontwikkeling. Hierbij speelt grondstoffenwinning een belangrijke rol. Vervolgens gingen we op pad voor een wandeling door het gebied. Via de zandwininstallatie via de oevers van de Havikerwaard langs het drijvende zonnepanelenveld. Het belang van duurzame gebiedsontwikkeling met gebiedseigen groene stroom wordt hier benadrukt. Tijdens de wandeling beantwoordden wij de vragen van de enthousiaste deelnemers over bodemopbouw, zandfracties en beplantingssoorten in het hardhoutooibos.

Vanuit daar ging de wandeling verder via de akkers langs het bestaande bos ’t Paradijs. Tot slot stonden we stil bij de nu nog intensief gebruikte agrarische gronden. Die gronden kunnen bij de verdere gebiedsontwikkeling bijdragen aan de prachtige doelstellingen van de Havikerwaard-Zuid. Hierbij staan natuurontwikkeling, hoogwaterveiligheid, toekomstbestendige landbouw en recreatie centraal.

Over de Havikerwaard

De Havikerwaard is een prachtig uiterwaardengebied van de IJssel nabij De Steeg, vlakbij Arnhem. Door zandwinning realiseren we een nevengeul langs de IJssel, zodat er meer ruimte is voor het water. Er ontstaat een nieuw natuurgebied en we leggen fiets- en wandelroutes aan. Ook dragen we bij aan de langjarige instandhouding van kasteel Middachten.