Strandpark Slijk-Ewijk is als recreatiegebied uitgegroeid tot een begrip in de regio.

Content Paragraphs

Al vanaf eind jaren '60 wordt er zand gewonnen in dit gebied bij Valburg, tussen Arnhem en Nijmegen. Toen was de zandwinning bedoeld voor de aanleg van de A50. Nadat de aanleg was voltooid, ging de winning door en werden projecten in de regio van zand en grind voorzien. Door de zandwinning is er een nieuwe natuurlijke omgeving ontstaan die uitermate geschikt bleek voor recreatie. Uiteindelijk is dat het Strandpark Slijk-Ewijk geworden; een gebied waar natuur en recreatie hand in hand gaan.

Title
Over het strandpark

Text

Wij zijn al lange tijd betrokken bij het gebied en werken er samen met de gemeente Overbetuwe, Staatsbosbeheer en recreatieschap Uiterwaarde. De zandwinning heeft geresulteerd in een natuur- en recreatiegebied van 110 hectare met open water afgewisseld door boomgaarden, weilanden en akkers.

Om de natuurlijke ontwikkeling verder te stimuleren is er een moerasgebied aan de westkant van het project gerealiseerd. Het moerasgebied is bereikbaar door een brug over de nieuwe watergang en een avontuurlijk vlonderpad. Ook is er een fietspad naar Herveld aangelegd en zijn de twee plassen inmiddels met elkaar verbonden. In een van de plassen is een heus speeleiland gerealiseerd, met daarbij kiosk ‘Zandziebar’. Vele mensen weten het strandpark daarnaast ook te vinden voor evenementen en vergaderingen.

Blik op de toekomst

In de komende jaren zal er nog zand gewonnen worden in de noordplas. Dit zand ligt grotendeels onder water en zal er met de drijvende zandzuiger uit worden gehaald om toe te passen als ophoogzand.

Meer weten?
Paragraphs

Hans Hooijer

Projectleider

Title
Partners in dit project
Organisations